Historie

/Historie
Historie2021-05-11T14:52:16+00:00

Het begon allemaal in 1961. Op initiatief van de toenmalige burgemeester Letschert werd op 6 December van dat jaar samen met de bestuursleden Reedijk, van der Kolk, Beek, Bood en Jongert de stichting opgericht. Er werden in de eerste instantie 2 steigers gerealiseerd waardoor er voldoende ligplaatsen waren om de haven te beginnen.
Daarna werd er gestaag gewerkt aan de uitbreidingen van de haven en kwamen er steeds meer steigers bij, tot een totaal van 7 steigers. De capaciteit liep zodoende op tot de huidige 130 ligplaatsen. De eerste havenmeester bracht zijn eigen woonark mee en er werd een drijvende toilet accommodatie neergelegd.
In 1976 werd de drijvende toilet accommodatie vervangen door een vast havengebouw staande op palen in het water, zoals het er nu nog steeds staat.
Zo werd in 2004 de woonark, de drijvende dienstwoning vervangen door een nieuwe.De laatste 5 jaar is begonnen met het vervangen van de steigers door drijvende. Het grote voordeel is ze gedeeltelijk door kunststof zijn gemaakt, waardoor ze goedkoper in onderhoud zijn. Doordat ze drijven stijgen of dalen ze altijd met aangemeerde jachten mee, waardoor de instap altijd even hoog is.Op en in het grasveld werden voorzieningen geplaatst zoals banken, vaste barbecues, speeltuin en er is zelfs een geitenhok.
De ontwikkeling van de haven is voor het grootste deel te danken aan het werk van de havenmeesters. De eerste havenmeester was Jaap Pilon geassisteerd door Simon van der Pol. Na het overlijden van Jaap Pilon, werd Piet Vroonland de havenmeester en is dat geweest tot zijn pensionering op 65-jarige leeftijd. Na het vertrek van Simon van der Pol werd zijn assistent Willem Bosscher die weer werd opgevolgd door Peter Vroonland, de zoon van Piet Vroonland. Peter Vroonland was de havenmeester tot medio 2020.
De haven heeft vanaf de oprichting tot heden zijn vaste plaats veroverd in de watersport, waardoor passanten regelmatig terugkomen en er ligplaatshouders zijn die 50 jaar in de haven hebben gelegen. De woonark heeft in 2021 de jachthaven verlaten en heeft zijn nieuwe bestemming gevonden in Sneek. De Stichting Jachthaven Medemblik heeft de exploitatie van de jachthaven in de Westerhaven beëindigd. Na vele besprekingen, informatieverstrekking over en weer werd duidelijk dat de overname een feit zou worden. De haven wordt voortgezet door de Stadshavens Medemblik B.V. Zoals bekend is heeft Stadshavens per 1 juli 2020 het operationele beheer van de Stichting Jachthaven Medemblik overgenomen. Vanaf 1 januari 2021 heeft Stadshavens ook de afwikkeling van de financiën op zich genomen. Inmiddels zijn alle formele overname trajecten doorlopen en uitgewerkt zodat op 24 april 2021 de officiële overdracht heeft plaatsgevonden.